Składniki:
szczypta cynamonu
120 ml gorącej kawy
bita śmietana
30 ml mleka
45 ml rumu
1 łyżeczka cukru
Połączyć najpierw rum z cukrem w szklance, a następnie dodać kawę i mleko. Udekorować bitą śmietana i cynamonem.
Połączyć najpierw rum z cukrem w szklance, a następnie dodać kawę i mleko. Udekorować bitą śmietana i cynamonem.
Składniki:
30 ml rumu Malibu
150 ml gorącej kawy
bita śmietana
Wlać rum do szklanki, dopełnić kawą i udekorować bitą śmietaną.
Wlać rum do szklanki, dopełnić kawą i udekorować bitą śmietaną.
Składniki:
60 ml tequili
120 ml gorącej, mocnej kawy
łyżeczka gęstego syropu czekoladowego
Składniki wymieszać i podawać w niskiej, grubej szklance.
Składniki wymieszać i podawać w niskiej, grubej szklance.
Składniki:
2 łyżeczki zmielonej kawy
goździk
szczypta cynamonu
szczypta cukru
250 ml wody
Do tygielka wsypać kawę, dodać szczyptę cukru, cynamonu i goździka, wlać trochę zimnej wody i utrzeć, dolać zimnej wody do pełna, wstawić na mały ogień, ogrzewać (spienić, ale nie doprowadzić do wrzenia), następnie odstawić i powtórzyć ogrzewanie dwa razy. Po kilku minutach przelać kawę przez sitko i podawać w filiżankach.
Do tygielka wsypać kawę, dodać szczyptę cukru, cynamonu i goździka, wlać trochę zimnej wody i utrzeć, dolać zimnej wody do pełna, wstawić na mały ogień, ogrzewać (spienić, ale nie doprowadzić do wrzenia), następnie odstawić i powtórzyć ogrzewanie dwa razy. Po kilku minutach przelać kawę przez sitko i podawać w filiżankach.
Składniki:
2 łyżeczki zmielonej kawy
1/2 łyżeczki gorzkiego kakao
250 ml wody
Do tygielka wsypać kawę i kakao, dolać nieco zimnej wody, utrzeć, zalać do pełna zimną wodą, wstawić na mały ogień, ogrzewać (spienić, ale nie doprowadzić do wrzenia), następnie odstawić i powtórzyć ogrzewanie dwa razy. Przelać kawę przez sitko i odawać w filiżankach.
Do tygielka wsypać kawę i kakao, dolać nieco zimnej wody, utrzeć, zalać do pełna zimną wodą, wstawić na mały ogień, ogrzewać (spienić, ale nie doprowadzić do wrzenia), następnie odstawić i powtórzyć ogrzewanie dwa razy. Przelać kawę przez sitko i odawać w filiżankach.
Składniki:
200 ml mocnej, gorącej kawy
2 łyżeczki cukru
50 ml rumu
bita śmietana
Cukier połączyć z rumem, zalać kawę i wymieszać, na koniec udekorować bitą śmietaną.
Cukier połączyć z rumem, zalać kawę i wymieszać, na koniec udekorować bitą śmietaną.
Składniki:
2 filiżanki kawy
2 łyżeczki miodu
2-3 szczypty imbiru
mleko lub bita śmietana
Miód utrzeć z imbirem i zalać kawą. Podawać z bitą śmietaną lub ubitym mlekiem.
Miód utrzeć z imbirem i zalać kawą. Podawać z bitą śmietaną lub ubitym mlekiem.
Składniki:
2 jaja
2 żółtka
15 dag cukru
1/2 l mleka
wanilia
1 łyżka kawy
Sporządzić masę mleczno-jajeczną, jak do lodów. Przed zamrożeniem połączyć z mocnym naparem kawy. Zamrozić, ubijać mikserem kilkanaście sekund i znowu zamrozić. Masa powinna być półpłynna. Podawać w szklankach lub filiżankach, napełniając do 3/4 wysokości. Przybrać bitą śmietaną.
Sporządzić masę mleczno-jajeczną, jak do lodów. Przed zamrożeniem połączyć z mocnym naparem kawy. Zamrozić, ubijać mikserem kilkanaście sekund i znowu zamrozić. Masa powinna być półpłynna. Podawać w szklankach lub filiżankach, napełniając do 3/4 wysokości. Przybrać bitą śmietaną.
1 żółtko
1 łyżka miodu
2 łyżki koniaku
2 łyżki słodkiej śmietanki
Wszystko zmiksować i zalać mocną, gorącą kawą.
Wszystko zmiksować i zalać mocną, gorącą kawą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz