sobota, 17 stycznia 2009

Rodzaje kaw cz.2

Kawa rozpuszczalna

W procesie produkcji kawy rozpuszczalnej ziarna nie są mielone, tylko kruszone. Z pokruszonych ziaren w strumieniu wody o bardzo wysokiej temperaturze i pod dużym ciśnieniem uzyskuje się ekstrakt, który następnie przechodzi czyszczenie, filtrowanie w wirówce, po czym jest suszony i przybiera postać proszku. Proces produkcji kawy granulowanej wygląda inaczej. Po uzyskaniu ekstraktu wtłacza się go pod ciśnieniem do urządzenia suszącego, do którego wtłaczane jest także gorące powietrze. W wyniku tego procesu uzyskuje się granulki kawy rozpuszczalnej, która jest jakościowo lepsza od kawy rozpuszczalnej w proszku - lepiej rozpuszcza się w wodzie i ma charakterystyczny wygląd, bardziej ceniony przez konsumentów. Suszenie poprzez wymrażanie to bardzo nowoczesna metoda, polegająca na zamrożeniu spienionego ekstraktu kawy w różnych formach, w zależności od produktu końcowego. Zamrożony ekstrakt mieli się - w zależności od tego, jaką wielkość drobin chce się uzyskać - usuwa wodę i pozostałe płyny, i otrzymuje się w ten sposób kawę rozpuszczalną wysokiej jakości, o szczególnym aromacie i smaku.

Kawa zbożowa

Kawa zbożowa to rodzaj napoju bezkofeinowego o smaku zbliżonym do kawy. Kawa zbożowa najczęściej składa się z prażonego żyta, cykorii i buraka cukrowego. Jest bardzo popularnym napojem dla dzieci, zwłaszcza z dodatkiem mleka. Aktualnie dostępna jest w formie kawy rozpuszczalnej, w torebkach do zaparzania (tzw. ekspresowa), lub bardziej tradycyjnej - do gotowania. Można również nabyć wersje zawierające mleko, cukier i witaminy (dla dzieci). Najbardziej znane marki kawy zbożowej to Inka, Kujawianka i Anatol. Popularny amerykański odpowiednik nazywa się Postum. Pierwsza wytwórnia kawy zbożowej w Polsce powstała w 1818 roku we Włocławku, założona przez Ferdynanda Bohma.


Latte macchiato

Latte macchiato (z wł. "splamione mleko") to napój mleczny powstały przez powolne (delikatnie, po ściance) dolanie kawy espresso do gorącego mleka, pokrytego warstwą mlecznej piany. Przy prawidłowym przygotowaniu otrzymuje się trzy warstwy: na dole mleko, po środku espresso, na górze piana. Dzięki temu jest to jedna z najciekawiej wyglądających, lecz także jedna z droższych kaw. Podawana jest w przezroczystej szklance z grubymi ściankami o pojemności ok. 250ml. Może być pita przez słomkę. Latte macchiato można dekorować, podobnie jak cappuccino, czy espresso wiórkami czekoladowymi, kakao, cynamonem itp. Można także dodawać syropów smakowych tworząc całą gamę nowych smaków.

Brak komentarzy:

Ściąganie i chomikowanie plików